OOTKO SÄ JO MUOVITON?

2018/03/27

On ollu paljon puhetta muovin kulutuksen sekä muovijätteen määrän vähentämisestä. Jopa täydestä muovittomuudesta. On ollut muovitonta tammi-, helmi- ja maaliskuuta. Tuleeko tämä aihe jo hieman korvista ulos? Ei minun mielestäni.

johnsons paperiset pumpulipuikotFakta on se, että nykymaailmassa muovia on -- ja syntyy joka päivä lisää -- aivan hitosti liikaa. Toinen fakta on se, että muoviton elämä on tällä hetkellä mahdotonta (ellei sitten muuta metsään asumaan ilkosillaan ja elä täysin omavaraisesti), eli vastaus postauksen otsikkoon on, että tuskin olet.

Kaupassa monet myytävät asiat, niinkin arkiset kuin salaatit, kurkut, lihat tai pasta on yleensä pakattu jonkinlaiseen muoviin. Sitten vielä kassalta napataan mukaan joka kerta uusi muovipussi, johon muoviin käärityt ostokset pakataan. Kotona nämä ruoka-aineiden muovipakkaukset heitetään roskiin, missäs muussakaan kuin muovipussissa. Jos muovia tahtoo todenteolla vältellä, joutuu varmasti luopumaan monista asioista, jotka ovat tällä hetkellä arkipäivää. 

muoviton kosmetiikka ilmainen kestohedelmapussiNäitä kestohevipusseja saa S-mobiili sovelluksen kupongilla 2kpl ilmaiseksi S-ryhmän kaupoista

Mielestäni on kuitenkin hyvä ajatella tätä asiaa omalle kohdalleen ja aloittaa edes niistä pienistä asioista. Ei oteta sieltä kaupasta joka kerta uutta muovipussia, vaan käytetään kesto-/kangaskasseja. Tartteeko niitä banaanejakin oikeesti pakata siihen muoviseen pussiin? Voisko pumpulipuikotkin ostaa paperivartisina muovisten sijaan? Yks huippu juttu minkä huomasin vähän aikaa sitten on, että Punnitse & Säästä liikkeestä saa 5% alee, kun pakkaa naposteltavat omaan astiaan (vaikka onhan heilläkin paperiset pussit jo käytössä). Mut kuin hyvä?! Tälläsillä pienillä jutuilla lähtee maailma muuttuu!

Millaisia ajatuksia tämä teissä herättää?
(pssttt... yks huippu blogi, jota oon hieman aiheeseen liittyen koukuttunut lukemaan on Trashless. Suosittelen!)

37 comments

 1. Tykkään! Muovilla on tietysti aikansa ja paikkansa, mutta miksi sitä ei vähentäisi siellä missä helposti pystyy vaikuttamaan.

  Elämää Smykkinä

  ReplyDelete
 2. Tosiaan pienilläkin valinnoilla saa ihan tavallisessa arjessa vähennettyä sitä muovin määrää :) Mä en oo esim. koskaan ymmärtänyt, miksi ne banaanit pitää laittaa muovipussiin. Ei kai niitä kuoria kukaan syö? Enkä mä mitään yksittäistä paprikaa tms. myöskään laita pussiin, eri juttu jos niitä tulee ostettua monta. Ja ne pussitkin voi käyttää kotona uudestaan monessakin eri jutussa! Muovipusseja tulee ostettua ehkä vähän turhankin usein, siinä mun pitäis parantaa ehdottomasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep! Musta tuntuu, että välillä ihmiset katsoo hieman oudosti, kun ladon kassahihnalle yksittäiset banaanit, sitruunat yms. ilman pussia :-D

   Delete
 3. Tämä on tosi tärkeä aihe, josta ei voi puhua liikaa - juuri eilen uutisissa taisi olla juttua moninkertaisesti Ranskan kokoisesta muovijätepyörteestä valtameressä :/ ..ja tämä on asia, jossa itselläni ehdottomasti olisi tsempattavaa - mutta jokainen pieni teko tässäkin asiassa on kohti parempaa tulevaisuutta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noi jätepyörteet on kyllä ihan järkyttäviä! Ja totta puhut, pienet teot ja päätökset arjessa vaikuttaa myös tosi paljon :-)

   Delete
 4. Ei tästä voi puhua liikaa! Minulla on luonnoksissa oma juttuni, jossa listaan muutamia omia keinoja muovin vähentämiseksi. Uskon pieniin valintoihin, ja siihen, että myös me kosmebloggaajat puhutaan asiasta ja tarkastellaan omia tottumuksiamme. Itse käyn läpi aika radikaalia myllerrystä omassa päässä, ja siksikin tykkään keskustella ja lukea asiasta. Go you! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jään innolla odottelemaan sun postausta aiheesta :-)

   Delete
 5. Erinomainen aihe! Mitä enemmän puhutaan, sen enemmän ihmisten tietoisuus lisääntyy. Uskon, että mitä useampi alkaa kulkemaan kestohedelmäpussien ja kestokassien kanssa kaupoilla, sen yleisemmäksi se muuttuu -- ihmiset tuppaavat seuraamaan valtavirtaa :)

  Hienoa, että muovipurkeilla ja muille muovihässäköille on alkanut tulemaan koko ajan lisää parempia vaihtoehtoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niimpä, muut edellä ja loput sitten perässä pikkuhiljaa :-D

   Delete
 6. Suunta on muovittomuus, joka on aika helppo toteuttaa myös kaupungissa, tuo aina oman kangaskassin mukanaan, meni ostoksille minne tahansa, hankkii suoraan tiloilta ruokansa jos mahdollista. Reko auttaa jos ei ole mahdollisuutta hankkia tutuilta suoraan. Itsellä on nyt valmisteilla kestopussit vanhoista verhoista. Hankkii vaatteet yms. kirppareilta. Vaatteissa käytetään paljon muovia, jotka pesussa siirtyy pohjavesiin. Mikromuovia kun ei voida kokonaan positaa puhdistamoissa. Muovi on iso asia ja siitä pitää aina puhua ja parasta on kun ihmisten kulutustavat muuttuisi. Me hukumme jätteeseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muovi todellakin on iso asia, myös tuo mainitsemasi mikromuovi. Harmi, että sitä on hurjan hankala välttää.

   Delete
 7. Tää oli tosi mielenkiintonen ja hyvä aihe! Mä oon myös koittanut kiinnittää huomiota siihen, etten kaupassa enää ostais muovipusseja tai ottais hedelmäpusseja, muutenki ärsyttää ku kaapit tursuaa ties mitä pussia ja nyssäkkää. Tosi paljon muovia kyllä kuluu edelleen, mut pienin askelin :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Inka! Jos jokainen ihminen aloittais edes tosta kauppakassin vaihtamisesta kestokassiin, niin sekin olis jo todella iso harppaus!

   Delete
 8. Tästä ei voi puhua liikaa.
  Itse vaihdoin just vanupuikot paperivartisiin. Vanulappujen käyttöä olen vähentänyt kaatamalla miselliveteni mikrokuituliinaan. Siinä on aika monta kulmaa käyttää ja sit pestä pyykin seassa. :-D Kasvovedenkin voi laittaa käsien kautta. Vaikkei tuo nyt muoviin liittynyt, mut on puuvillan tuotantokin melko kuormittavaa ympäristölle.
  Lisäks just kuljetan nykyään joka laukussa ja repussa kangaskassia mukana, johon voi laittaa ruoka-, vaate- tai mitkä vaan ostokset...
  Paljon on pikku juttuja, joilla voi vaikuttaa! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ylipäätään turhan jätteen vähentäminen on mun mielestä tärkee asia, oli se sit muovia tai niitä vanulappuja. Joskus kun jotain uusia kosmetuotteitakin ostaa, niin tuntuu ihan hirveeltä se pakkausjätteen määrä mitä tulee muutamasta tuotteesta.. :-D

   Delete
 9. Siihen asti pitää puhua kunnes muutosta tulee!

  ReplyDelete
 10. On ostettu kestokassi ja kauppakassi myös kestoa. Joskus ne unohtuvat kotiin 😔

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jokaiseen laukkuun vaan kestokassi mukaan ja eteisessä kun sen sijoittaa aivan ulko-oven viereen, niin kauppaan lähtiessä muistaa hyvin ottaa matkaan ;-)

   Delete
 11. Hyvä aihe! Koitan itsekin käyttää esim. kestokassia kaupassa ja välttää turhaa muoviromua. Surullista, että maailma on mennyt tähän pisteeseen. :(

  ReplyDelete
 12. Mä itsekin aina mietin tota, muovia muovin perään! Gluteenittomat tuotteet (ja keksit, myslit, murot yms...) ovat pakattu aina niin, että ekana on pahvi tuotteen ympärillä, phavin sisässä on muovi suojaamassa sisuksia sekä joskus jopa jokainen keksi tai vastaavaa on pakattu vielä erikseen muovipusseihin ja kaiken huippuna on se, että juurikin ne keksit ovta vielä sellaisessa muovisessa rasiassa....? Naurattaa myös se muovipussi roskiksessa, kun sinne sitä muovia lapatana lisää ja lisää :-)

  Ihana, että kaupat kuten emotion/sokos yms ovat laittaneet muovikassinsa maksullisiksi jolloin moni yleensä kieltäytyy siitä - ihanimmat asiakkaat alkavat touhota siitä kuinka muovia pitää vähentää! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toi on muuten niin totta, tosi paljon turhaa muovia yhdessä keksipaketissa. Ja luomu tuotteet on toinen, nekin on hirmu usein pakattu muovikääreisiin, vaikka vois luulla et luomua suosimalla vois vähän välttää myös roskan määrää.

   Meillä töissä kans otettiin turhat pikkupussit kassoilta pois, eikä vaatteitakaan automaattisesti enää pakata asiakkaalle muovipussiin. Tosi moni on tähän tapaan jo tottunut, kiva huomata että niitä kesto/kangaskassejakin alkaa ihmisillä olla enemmän mukana.

   Delete
  2. Tiiätkö miksi ne luomukasvikset on pakattu muoviin? Toinen vaihtoehto säilymiselle olisi säilöntäaineet. Ihan tavallinen kurkkukin säilyisi vain murto-osan nykyisestä ajasta ilman muovikäärettä. Muovi ei ole ongelma Suomessa, paperin tuotosta tulee paljon enemmän saasteita.

   Delete
  3. Kaikki mainitsemasi asiat ovat kyllä tiedossani, kiitos muistutuksesta :-)

   Delete
 13. Muovin kulutuksen vähentäminen on ollut itselläkin vahvasti mielessä viime aikoina. Mua suorastaan sanottuna ahdistaa välillä se muovin määrä, mitä ruokapakkauksista ja toki myös kosmetiikasta syntyy. Muutamia valintoja on kuitenkin tullut tehtyä, sillä käytän enemmän kangaskassia ostosten kantamiseen ja hyödynnän biopusseja aina kun mahdollista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välillä ahdistaa hieman täälläkin.. :-D Tärkeetä on myös muovin oikeanlainen kierrätys, johon itse pitäis tsempata vähän enemmän.

   Delete
  2. Joo niinpä! Toivoisin kovasti, että muovinkeräyspisteitä tulisi enemmän, jotta muovin kierrätys olisi helpompaa :)

   Delete
 14. TÄRKEÄ aihe ja kiva postaus :) Itse koitan parhaani mukaan vähentää.. Olen luopunut kokonaan kosmetiikasta muoviroskan takia, mutta ruoan pakkauksissa sitä on vaikea vältellä :/ Toki muovi voi myös vähentää ruokahävikkiä, kun ilmatiivis pakkaus suojelee ruokaa, mutta toisaalta monet tuotteet vois mennä hyvin muussakin pakkauksessa.
  No, pikkuhiljaa, sehän se on tärkeintä, että ainakin suunta on oikea :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niimpä, kunhan ollaan parempaa suuntaa kohti menossa, niin se on tärkeintä :-)

   Delete
 15. Tää oli kyllä tosi hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Meillä on kestokassit olleet käytössä vuosia, toki silloin tällöin unohtuu ja tarvii ostaa se pussi, mutta aika harvassa ne kerrat kuitenkin. Hedelmät ja vihannekset otan ilman pussia jos mahdollista, mutta aina se vaan ei onnistu, jos ostaa vaikka ison kasan tomaatteja. Tollanen kesto hevipussi olisikin kätevä, yritin mun s-mobiilista löytää, mutta ei onnistanut :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Niille isoille kasoille tomaatteja sit vaan mahdollisuuksien mukaan biopussia :-) Eipä noiden kestopussienkaan 80sentin hinta kovin päätä huimaa, jos niitä pari ostaa.

   Delete
 16. Tiiätkö mistä noi kestopussit on tehty? Muovista! Myöskään biopussit eivät ole hyvä vaihtoehto, koska ne pitää sieltä biojätteen seasta noukkia erilleen kierrätysvaiheessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näistä asioista ja vaihtoehdoista voisi keskustella loputtomiin. Jätteen syntymistä kokonaan ei voi millään estää.

   Delete
 17. Kiitos ihanasta postauksesta! Tästä aiheesta ei voi koskaan puhua liikaa. Meillä on joku 20 kestokassia, mutta yksikään ei kyllä ole liikaa :D Hyvä jättää joka laukkuun 1 ja heittää kavereille, jos ne ottaa jotain mukaan meiltä.

  ReplyDelete
 18. Huippupostaus <3 Näistä puhutaan ihan liian vähän. Minulla on ajastettuna myös muovipohdintaa! :)

  ReplyDelete

instagram @noorajjulia

© KIDULT. Design by FCD.